Thursday, August 11, 2011

Ramadhan kali ini

Dengan nama Allah yang Maha Agung

Ramadhan Kareem buat semua umat Islam di seluruh dunia. Fasa pertama telah berlalu, fasa kedua kini sedang menjengah. Apa kabar iman kita semua? makin bertambah atau makin berkurang?

Alhamdulillah ramadhan kali ini merupakan ramadhan ketiga kami sekeluarga di perantauan. Semua sama macam tahun2 lepas. Cuma bezanya kini kami berempat. Bila tiba masa saya nak menyediakan juadah berbuka puasa, setiap hari bersilat kat dapur. huhu. Tak menang tangan sungguh saya.

Alhamdulillah, Allah masih lagi bagi kekuatan dan kesempatan untuk kami bertarawikh di masjid tahun ini. Bagi Tasneem ini pengalaman pertama dalam hidupnya. Kak long Kauthar pula, kalau 2 tahun lepas tak nak berenggang dengan saya. Dekat mana saya sembahyang, kat situ la dia duduk. Tapi tahun ini, bukan main seronok lagi dia bermain dekat taman permainan dalam kawasan masjid itu. Sampai tak sabar2 nak pergi masjid selepas berbuka dekat rumah. Insya allah nanti ada masa saya letak gambar mereka berdua di masjid dekat sini.

Jaulah wa ziarah

Kemana saya menghilang selama ini?????? Ermm 2 minggu sebelum puasa kami sekeluarga bercuti2 US. Percutian yang paling lama pernah kami lalui, 10 hari travel menggunakan kereta. Dari Tucson kami ke New Mexico, Texas,Oklahoma, Missouri, Illionois, Chicago, Wisconsin, Nebraska, Colorado dan balik semula ke Tucson. Nasib baik Tasneem tak meragam sepanjang perjalanan. Insya allah saya cerita satu demi satu percutian kami itu.


Pindah rumah lagi!!!

Selepas balik bercuti, kami bertungkus lumus cari rumah pula. Bukan kami tak beruasaha cari awal, tapi semua owner kata awal sangat. Mereka tak boleh nak hold rumah tu sampai Ogos. Akhirnya, kamii buat keputusan lepas balik bercuti baru nak cari. Kelam kabut? Memang sangat2. Hakikatnya saya tak suka buat kerja macam tu. Penat sangat2. penat berjalan tak hilang lagi, terus cari rumah. Selagi ru,mah tak dapat tak senang hati. Kalu tak ada rumah nak duduk mana? Lagi haru jadinya.

Alhamdulillah lepas penat berikhtiar, secara rasminya 7hb Ogos lepas, kami pindah ke apartment baru. Moga ini pilihan terbaik buat kami dari Allah. Asalnya, kami pilih rumah lain. Tapi saat akhir2, dah nak sign kontrak pada 1hb Ogos lepas, permohonan tak lulus sebab saya tak ada ASSN. ASSN ni macam kad pengenalan kat sini. Lepas tu kelam kabut cari apartment lain. Nasib baik kami dah ada back up plan. Terus buat temu janji nak tengok apartment ini. Bila tengok apartment ini, rasa macam ok je, terus buat permohonan untuk ambil rumah ini. 2 hari lepas tu, 3hb Ogos kami sign kontrak.

4hb Ogos kami mula pindah barang. Kontrak rumah lama habis 5hb, tapi saya ajak abang pindah awal, memadangkan sekarng ni bulan Ramdahan. In case jadi apa2 senang. Gerak hati saya betul. Plan asal kami nak pinjam budget trak macam sebelum ini, tapi bila ada kawan abang offer nak bgi pinjam trak , kami setuju. Tak sangka pula trak dia kecik je, tak besar mana. Memang tak boleh nak buat satu trip. Kebetulan pula adik2 ni ramai yang balik Malaysia. Yang tinggal Yasmin dengan Fariq. Fariq pula saat akhir2 bagitahu tak dapat nak tolong. Akhirnya tinggal la kami berlima. Seorang Dr Ali (tuan punya trak) dan Dodi (Indonesian). Banyak betul dugaan pindah kali ini.

Trip pertama kami angkut barang lepas asar, trip kedua lepas isya'. Trip ketiga keesokan harinya lepas subuh. Tapi yang ketiga ni, keesokkannya pula baru kami ambil barang2 tu. Bertapa semalaman dalam trak Dr Ali. Sangat pening kan?

Selepas siap trip kedua, kami tak tinggal lagi di apartment baru tu. Sebabnya sedang punggah2 barang2 tu, AC tak berfungsi. Memandangkan rumah pun macam tongkang pecah lagi, badan pun dah penat, kami balik semula ke apartment lama. Kebetulan tilam pun kat rumah lama lagi. Pagi esok baru nak angkut. Terharu sangat saya dengan Yasmin. Dia offer nak tinggal kat apartment kami yang baru tu, nak tolong kemas rumah. Saya ingat dia main2 je, tapi bila tengok dia betul2 serius saya bagila. Saya pun memag dah letih.

Terkejut beruk saya bila dapat mesej pukul 3.10pagi dari Yasmeen. "kak es, dapur dan ruang tamu saya dah mop, nanti buka kasut nak masuk rumah. "

Esoknya bil;a saya masuk rumah, nak menangis saya dibuatnya. kenapa?


Bersambung dalam episod akan datang.....hehe..Anak2 da bgn =0

1 comment:

hafidzyoungscientist said...

Salam Aidil Fitri di perantauan. Semoga sentiasa di dalam rahmat Ilahi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...