Monday, October 24, 2011

Tazkirah buat ummi.....

Bismillah hir rahmaa nir rahiim...


Entah kenapa sejak akhir2 ni saya kerap bermain dengan emosi. Tadi saya terbaca satu artikel di laman facebook tentang anak-anak. Sangat menyentuh hati saya.....
Saya kongsikan di sini artikel tersebut.

‎1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak

Sabda Rasulullah s.a.w. "Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)" dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya ... bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif... itu salah...

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5). Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6). Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7). Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).

8). Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.

9). Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10). Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11). Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12). Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13). Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14). Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15). Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16). Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17). Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

18). Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19). Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20). Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21). Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22). Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

'Anak-anak ibarat kain putih. Ibubapalah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi"By: Ahmad Fitri Zainul



Alhamdulillah hari ini juga Tasneem genap 6 bulan. Syukur padaMu Ya Allah, dapat meyusui Tasneem dalam tempoh ini. Moga berkekalan sehingga umur Tasneem 2 tahun.


'Amr bin Abdillah berkata kepada isterinya yg sedang menyusui bayinya, "Janganlah engkau menyusui bayimu seperti haiwan menyusui anaknya. Haiwan pun menyusui anaknya kerana kasih sayang. Akan tetapi, susuilah bayimu dengan niat mengharap redha Allah dan agar dengan air susumu ini hiduplah seorang yang mentauhidkan Allah dan beribadah kepadaNya


p/s: Ya allah kurnikan kami kesabaran yang tinggi dalam mendidik anak-anak kami Ya Allah, sesungguhnya, mereka adalah amanah darimu...RedhaMu dan petunjukMu ku pohon, Ameeen ya rabbal 'aa lameen

2 comments:

ummu muhammad said...

k.lin pun tersentuh..terime kaseh...mudah2an anak2 kite bakal menggegarkan dunia degn kalimah Allah insyaAllah! doakan k.lin ;)

ummu muhammad said...

fa ;), pertmae sekali kene pilih compose yg ade kat pepenjuru tempat kite nk tapi entry baru utk dapatkan aneka button. jgn pilih edit html.

kalau kite copy artikel pahtu nak hilangkan garisan putih contoh artikel fa ni, kene klik button remove formatting yg ade simbol Tx.

kat aneka button tu ade sederet dgn tulisan nk kene bold, senget, underline. sebelah tu utk garis tengah through word tu.

sebelah tu pulak ade pilih warne utk tulisan. sebelah tu pulak ade higlight pelbagai warne.

bile dh highliht pahru tak berkenan, boleh pegi kat remove formatting semule.

ni sume ade dalam new post tau..selamat study! ;)

p/s: k.lin dulu pun tak tau sebab gune edit html..pk punye pk kenapelah org lain boleh buat canggih2..rupe2nye pilih compose..selesai masalah heheh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...