Tuesday, December 15, 2009

Al- fatihah buat adik 'Ukasyah'

Dengan nama Allah Yang maha Pengasih lagi Maha Penyayang...

Baru sebentar tadi ketika membuka laman web facebook, saya dimaklumkan dengan kematian adik "Ukasyah' yang baru berusia 3 bulan lebih. Punca utama kematian masih belum dipastikan, tetapi mungkin tersedak ketika minum susu di nursery. Ini kali kedua kes yang saya dengar, baby meninggal akibat kecuaian di nursery selepas kematian anak ustaz Ramadhan Fitri beberapa bulan yang lalu. Al- Fatihah buat adik 'Ukasyah'.....moga kedua ibu bapanya tabah dan kuat mengghadapi ujian yang hebat ini...

Seandainya saya ditempat mereka, entah saya mampu atau tidak menanggung ujian ini. Teringat saya kes pagi tadi, ketika Kauthar terjatuh dari kerusi dan saya tak sempat untuk menyambutnya pun membuatkan saya rasa sangat bersalah dan berdosa seandainya terjadi apa2 ke atas dirinya. Inikan pula dengan berita kematian yang mengejut ini...

gambar ini saya ambil daripada blog


Untuk pengetahuan, ibu bapa 'Ukasyah' masih lagi merupakan seorang pelajar. Ibunya adalah pelajar tahun akhir kuliyyah of Nursing di UIA kuantan. Ayahnya saya terlupa...mgkin pelajar uia juga kalau x silap. Seperti yang sedia maklum pelajar2 uia memang agak ramai yang berkahwin sewaktu belajar. Tetapi sebenranya itu bukanlah penghalang untuk mencapai kejayaan.

Suatu ketika dulu....

Ya, saya juga merupakan salah seorang daripada bekas pelajar uia yang berkahwin ketika belajar. Pada saya itu adalah pengalaman yang sangat bermakna. Sangat sukar untuk diluahkan dan ditafsir. Dan saya juga bergelar ibu dan isteri ketika berpenat lelah untuk mendapatkan segulung ijazah.

Pahit getir, jatuh bangun saya ketika di Universiti hanya Allah yang tahu. Suatu pengalaman yang tidak akan saya lupakan sampai bila2. Alhamdulillah sekarang semuanya telah selesai. Cuma yang saya sedikit kesali adalah kerana saya tidak mampu waktu itu untuk 'breasfeeding' Kauthar sepenuhnya. Hanya sempat beberapa bulan. Kemudian bertukar kepada susu formula.

Bukan saya tidak mencuba. Ketika saya memulakan kelas Kauthar berumur 2 bulan lebih. Kebetulan saya melahirkannya ketika cuti panjang, 3 bulan walaupun saya tidak sempat menghabiskan satu paper final exam bersama kawan2. Tetapi terpaksa mengambilnya selepas 4-5 minggu berpantang . Saya meletakkan Kauthar di bawah jagaan mak saudara suami yang kebetulan tinggal di Permatang Badak. Jarakknya yang dekat dengan UIA membolehkan saya berulang setiap hari. Tetapi hanya bertahan sehingga sebulan.

Selepas itu saya terpaksa meletakkannya di bawah jagaan mak abah di kampung. Saya terpaksa membuat keputusan yang sangat sukar ini setelah menimbang beberapa faktor. Mak memang tidak membenarkan saya meletakkan Kauthar di nursery kerana alasannya masih terlalu kecil, tidak sesuai. Saya tidak pernah menyuruh mak menjaga ank saya. Kalau boleh saya x nak menyusahkan mak. Cukuplah mak dah bnyk berkorban. Anak saya biarlah saya yang jaga. Tetapi dia yang menawarkan diri. Setelah beberapa kali mak mendesak. Saya akur. Itulah mak saya. Padanya biarlah dia berkorban. Jasa mak tak akan saya lupa sampai bila2. Tetapi itulah fenomena dalam keluarga saya yang saya dapat lihat. Daripada cucu pertama hingga yang ke-17, iaitu Kauthar semuanya mak yang jaga sampai umur mereka dalam 1 tahun. Hanya 2-3 org sahaja yang tidak.

Pengalaman bekerja di nursery...

Saya pernah bekerja di nursery beberapa bulan. Saya lupa bila. Mungkin cuti akhir sem 2 ketika di uia kuantan. Pengalam bekerja di nursery juga antara faktor yang menyebabkan saya agak berat hati untuk menghantar anak kesitu. Saya bukan nak memburukkan nursery. Cuma pengalaman saya bekerja membuatkan saya berhati2. Tak sama rasanya cara kita menjaga dengan orang lain menjaga.......Cukuplah saya katakan pengalaman itu menjadikan saya berfikir banyak benda...

Dan ini adalah antara faktor yang membuatkan saya masih lagi berfikir sama ada mahu bekerja atau jadi suri rumah sahaja....huhu...sukarnya membuat pilihan.. hakikatnya saya masih berfikir...ramai orang berkata..ada ijazah tak kan nak duk rumah sahaja...suami saya tidak menghalang. Katanya "melarang tak, menyuruh pun tak....fikirlah mana yang terbaik" . Hingga ke hari saya masih dalam dilemma....mencari yang terbaik dalam hidup sebagai khalifah Allah, dalam mencari Redha suami dan Redha Allah yang hakiki.

Convocation...(10th October, 2009)

Sebenarnya, hari convocation ini adalah hadiah saya untuk mak abah yang dah banyak sangat berkorban untuk saya...saya tak pernah menulis sebelum ini tentang peristiwa tersebut. Kami sekeluarga balik ke Malaysia dalam masa seminggu ketika suami saya di tengah2 semester di sini. Hakikatnya hanya 4 hari di malaysia. Kami bertolak petang selasa, selepas suami habis kelas. Sampai di Malysia tengah hari Khamis. Almost 21 hours in flight. Terus ke rumah mertua di Temerloh. Jumaat balik ke rumah saya di Kumai, Bera. Sabtu saya convo di UIA Gombak. Ahad berehat dirumah kakak di Beranang. Pagi Isnin bertolak semula ke sini. Ramai orang kata kami buat kerja gila. Kami habis duit dalam RM 10000. Tipu kalau saya kata tak penat. Dengan Kauthar yang masih kecil. Tapi saya kata kat suami, "kali ini biar kita habis duit, habis tenaga, penat, tapi saya tetap nk balik. Ini hadiah saya untuk mak abah." Dalam adik-beradik hanya saya seorang dalam keluarga yang masuk universiti. Tak salahkan kalau saya menggembirakan hati mereka. Setelah 6 tahun berjuang, sedih rasanya kalau saya tidak menghargainya.
Hadiah buat mak abah....saya gembira dapat menggembirakan hati merekaKeredhaan mak abah penting bagi saya. Sebenarnya balik dari malaysia, suami saya ada midterm pada hari Khamis minggu yang sama. Terseli juga kebimbangan di hati saya kalau di sebabkan balik ini abang x dapat nak score. Dia ada masa 2 hari untuk review semula palajarannya. Tetapi alhamdulillah berkat doa orang tua, abang cemerlang dan antara yang dapat highest mark. Alhamdulillah....No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...