Friday, March 11, 2011

Ubat-ubatan yang selamat untuk ibu mengandung

Bismillah hir rahmaa nir rahiim....

Pagi tadi saya ada prenatal check-up dengan Dr. Stonemark. Memang dari awal lagi saya jumpa dia setiap kali appointment. Cuma dua kali sebelum ini je saya jumpa Dr Tiwari dan Dr Su, sebab dia cuti sakit. Disebabkan saya demam berlarutan sampai seminggu dan alhamdulillah hari ini baru saya ok sikit. Saya pun tanya dia apa ubat yang boleh dimakan waktu mengandung ni. So, dia pun bagi saya pamplet tentang ubat-ubatan yang selamat dimakan sewaktu mengandung. Kat sini saya nak kongsi sikit apa ubat-ubatan tu.

For headache/general aches and pain:
  • Tylenol (Acetaminophen) Regular or Extra Strength, Avoid Aspirin OR Ibuprofen

For Cold/Congestion:
  • Tylenol Cold and Sinus
  • Claritin during day
  • Benadryl at night (causes drowsiness)
  • Ocean Nasal Spray
  • Humidifier

For Cough/Sore throat:
  • Chloraseptic spray or lozenges
  • INCREASE FLUIDS AND REST
  • Robitussin/ Triaminic
For Constipation:
  • Colace twice a day
  • Metamucil
  • Citrucel
  • If no relief with above meds, may try Milk of magnesium 30ml(up to 3x/day until achieve result.
  • DO NOT USE LAXATIVES
For gas pain:
  • Mylicon
  • Gas x
  • Phazyme
p/s: Kalau nak tahu, kat sini doktor hanya bagi prescription, lepas tu kita kena pergi beli sendiri dekat Pharmacy. Tak macam dekat Malaysia, jumpa doktor terus dapat ubat. Lepas tu, kalau rajin, hantar la resit tu dekat insurance company, kalau nak claim balik duit beli ubat-ubatan tu.




2 comments:

ummu muhammad said...

fa kene rehat banyk je..pembawaan kot tu..jgn makan byk ubat sgt..due bile?

Esfarizam said...

alhamdulillah, setakat ni saya tak ambil apa2 ubat lagi, memang cuba bertahan setakat yang boleh. insya allah due akhir april

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...